Voor influencers die cryptovaluta aanprijzen, is de hashtag #advertentie niet genoeg.

Begin deze week trof mega-influencer Kim Kardashian een schikking met de Amerikaanse beurswaakhond SEC. Daarbij beloofde Kardashian 1,3 miljoen dollar te betalen, zonder verdere schuld te erkennen. De zaak ging over een Instagram-post van juni 2021 ter promotie van de gehypte cryptomunt EMAX. Kardashian had niet gemeld hoeveel ze betaald kreeg voor het promoten van de cryptomunt.

Aangezien Kardashian een van de meest gevolgde influencers op social media is, had de aanklacht van de SEC een bredere uitstraling.

De grootste bron van verwarring is wie nu daadwerkelijk toezicht houdt op cryptoreclame. Terwijl Kardashian de Amerikaanse voorschriften van marktwaakhond de Federal Trade Commission leek te volgen door #ad in de post op te nemen, hanteert de Amerikaanse Beurswaakhond SEC een aparte reeks vereisten.

Hetzelfde geldt in Nederland voor de Mediawet waar de Reclame Code Commissie naar kijkt en het gedragstoezicht op aanbieders van financiële producten van de Autoriteit Financiele Markten (AFM)

Voor Kardashian was het grootste probleem dat het onduidelijk was of ze "voldeed aan de FTC-eisen versus het voldoen aan SEC-eisen", vertelde PJ Leimgruber, medeoprichter van influencer marketingbureau NeoReach, aan Insider. "Kim had #ad en 'geen financieel advies' vermeld, wat prima is onder de regels van de FTC. Maar dat is niet genoeg voor de eisen van de SEC met betrekking tot financiële transparantie."

Bij het promoten van cryptomunten wordt in de Verenigde Staten van influencers niet alleen verwacht dat ze bekend maken dat ze betaald worden voor een post, ook zijn ze verplicht bekend te maken hoeveel ze betaald krijgen. Hier ging Kardashian in de fout.

De onduidelijkheid is vergelijkbaar met de Nederlandse mediawet waarin eigenlijk alleen staat beschreven dat er bij een advertentie duidelijk gemaakt moet worden dat het om een advertentie gaat. Hoe dat gebeurt is aan de influencer. Maar in het geval van financiële producten heeft de AFM nog aanvullende eisen.

Een wake-up call voor influencers en marketeers

De zaak tegen Kardashian "onderstreept de risico's voor influencers die gepaard gaan met het promoten van beleggingen", vertelt advocaat Rob Freund aan Insider.

"Bij het plaatsen advertenties voor beleggingen van welke aard dan ook, gaat er meer spelen. De SEC kijkt dan namelijk ook mee", zegt Stoller. "Als je financieel advies geeft, staat er meer op het spel."

Voor sommigen in de sector is het een waarschuwing die verder gaat dan alleen crypto.

"De uitspraak tegen Kardashian is een waarschuwing voor makers die betaalde gesponsorde content maken voor cryptovaluta, creditcardbedrijven, banken en platforms voor financieel beheer", zegt Qianna Smith Bruneteau, oprichter van de American Influencer Council.

Het is niet de eerste keer dat de SEC een dergelijke aanklacht heeft ingediend tegen een beroemde influencer. In 2018 schikte de SEC met Floyd Mayweather en DJ Khaled voor een bedrag van respectievelijk 614.775 dollar en 152.725 dollar. Beide heren promootten destijds nieuwe cryptomunten zonder de hoogte van hun verdiensten bekend te maken.

Net als Kardashian kreeg Mayweather een verbod van drie jaar om effecten - digitaal of anderszins - te promoten. Khaled kreeg een verbod van twee jaar.

Wat influencers moeten weten

Het afgelopen jaar hebben Amerikaanse toezichthouders zoals de FTC, de SEC en hun internationale tegenhangers het gedrag van internetberoemdheden en influencers strenger in de gaten gehouden. Ook in Nederland wordt er strenger gecontroleerd op de Mediawet en heeft de AFM al aangegeven dat mogelijk boetes te gaan delen als het gedrag van influencers niet verandert.

In april trad de Australische overheid hard op tegen influencers die financieel advies uitbrachten. En afgelopen september werd dezelfde EMAX-post van Kardashian door de Britse Financial Conduct Authority als misleidend bestempeld.

Dit zijn verschillende voorzorgsmaatregelen die influencers, hun teams en marketeers kunnen nemen, volgens experts:

Promoot geen dingen die je niet begrijpt. "Influencers die geen crypto-expert zijn en er niet dagelijks mee bezig zijn, kunnen zich beter niet inlaten met cryptomarketing", zegt Leimgruber van NeoReach. "In dit geval moet je echt je huiswerk doen en ervoor zorgen dat je begrijpt wat je promoot."

Zorg voor de juiste accreditaties en certificeringen. "Om het risico te beperken moeten merken die met een influencer willen samenwerken voor financieel advies, op zoek gaan naar personen die zelf erkende financiële adviseurs zijn", aldus Edward East, oprichter en CEO van influencer marketingbureau Billion Dollar Boy.

Wees transparant. "Als het een video is, moet je duidelijk in je video vermelden dat het gaat om een advertentie", zegt advocaat Christopher Leach. "Gebruikers lezen de tekst van het bericht misschien niet." Het is cruciaal dat kijkers begrijpen dat een influencer wordt betaald voor de inhoud.

Raadpleeg een juridische specialist in geval van twijfel. "Sommige aanbieders van cryptovaluta bieden enorme bedragen voor advertenties, dus het is belangrijk dat een je advocaat om advies vraagt," zegt Milan Singh, een financiële influencer en adviseur van de Amerikaanse Influencer Council.

Vergeet niet dat de bewijslast uiteindelijk bij jou ligt. "Influencers moeten begrijpen dat zij verantwoordelijk zijn voor naleving van de wet", zegt advocaat Freund. "Het is niet voldoende om erop te vertrouwen dat het merk of reclamebureau ervoor zorgt dat een advertentie voldoet aan de regelgeving."

LEES OOK: Amerikaanse vrouwen verdienen paar duizend dollar per maand door mannen financieel te vernederen als ‘pay pigs’